Czas na potrawy z kabanosem

potrawa

Pomysły na smaczne i szybkie dania się skończyły? Do wyboru jest ich cała masa, dziki czemu każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego. Można wyczarować smakowite dania zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Niektórzy preferują dania lekkostrawne, która można zjeść w każdej chwili, a inni stawiają na klasyczne rozwiązania. Nieocenione są kabanosy Tarczyński drobiowe, które zawsze warto mieć pod ręką. Idealnie nadają się nie tylko jako przekąska. Można je wykorzystać do stworzenia bardzo smacznych dań typu sałatka czy nawet zupa.

Dania z kabanosami w roli głównej

Smak kabanosa sam w sobie jest bardzo unikalny. Niektóre osoby bardzo chętnie zjadają go bez żadnych dodatków w formie przekąski. Warto jednak wykorzystać go do przygotowania różnych potraw. Możliwości kulinarnych jest naprawdę sporo.

• Zupa fasolowa z kabanosami

Do przygotowania zupy potrzebne będą: cztery kabanosy, marchew, pietruszka, kawałek selera i pora, dwie cebule, dwa ziarenka jałowca, dwa liście laurowe, dwie kostki rosołu z kury, pół kilograma ziemniaków, 100 ml śmietany, łyżka oliwy, 20 dag białej fasoli z puszki, półtorej litra wody.

Wykonanie: pokrojone w kostkę ziemniaki należy ugotować w garnku z wszystkimi przyprawami i kostkami rosołu oraz włoszczyzną która wyjmuje się na koniec. Do ugotowanego wywaru należy dodać fasolę i wszystko wymieszać dobrze. Następnie należy pokroić kabanosy w grube plasterki, a cebulę w kostkę i podsmażyć to, po czym dodać do zupy i gotować przez kwadrans.

• Sałatka na bogato z kaszą i kabanosem

Do przygotowania potrawy potrzebne będą: cebula, płowa papryki czerwonej, cztery ogórki kiszone, połowa papryki zielonej, połowa papryki żółtej, 20 dag kaszy perłowej, połowa pęczku koperku świeżego, 50 ml oliwy, 20 dag kabanosów, pierz, sól, czosnek.

Wykonanie: kaszę należy ugotować w osolonej wodzie. W międzyczasie należy posiekać cebule, pokroić w paski paprykę, ogórki i kiełbasę w plastry. Wszystkie składniki trzeba ze sobą wmieszać, po czym wlać oliwę połączoną z posiekanym koperkiem i czosnkiem. Zupę podaje się z łyżką śmietany i chlebem razowym.