Dla profesjonalnych punktów gastronomicznych – szafy chłodnicze

Bardzo trudno jest wyobrazić sobie optymalne funkcjonowanie restauracji czy innych punktów zajmujących się sprzedażą żywności bez profesjonalnych urządzeń chłodzących. Wiele rodzajów pokarmu wymaga specjalnych warunków przechowywania, a bez nich – psuje się.

Chłodzenie mięs, nabiału, warzyw i owoców

Szafa chłodnicza z Polmarkus to profesjonalne urządzenie przeznaczone do utrzymywania pożywienia w optymalnej temperaturze. Szczególnie te pokarmy, które źle znoszą temperaturę pokojową (zwłaszcza w okresie letnim, kiedy jest ona znacznie wyższa), powinny być przechowywane w specjalistycznych chłodniach.

Bez tego, mięsa, nabiał czy niektóre odmiany warzyw i owoców bardzo szybko uległyby zepsuciu i byłyby niezdatne do spożycia. Z tego względu bardzo istotne jest, aby wybrać dobrej klasy sprzęt, który utrzyma optymalną temperaturę wewnątrz nawet przy niesprzyjających warunkach.

Dobór odpowiedniego urządzenia

Decydując się na zakup profesjonalnej szafy chłodzącej, należy wziąć pod uwagę szereg parametrów. Jednym z nich jest na pewno poziom energii, jaką pobiera taki sprzęt: oczywistym jest, że im mniejszy pobór, tym lepiej, jednak nie należy oszczędzać kosztem niewystarczającego chłodzenia.

Duże znaczenie ma także funkcjonalność oraz odpowiedni rozmiar: urządzenie powinno posiadać szereg wygodnych półek oraz szuflad. To umożliwi przechowywanie różnych rodzajów pokarmu higienicznie oddzielonych od siebie.

Przy zakupie szafy cena ma drugorzędne znaczenie: pierwszą kwestią są parametry i jakość wykonania, a dopiero później – jej koszt.