Blog gastronomiczny
Liofilizowana żywność sprawdzi się w trakcie wędrówek górskich. Miłośnicy sportu i aktywności chętnie sięgają po liofilizaty, które dodają energii. Nawet podczas podróży warto postawić na to wygodne rozwiązanie, które ma wiele zalet. Czym cechuje się liofilizacja? Kiedy warto postawić na żywność tego typu? Jakie plusy posiada?
Proces liofilizacji na początku wiąże się z zamrożeniem żywności i przechowywaniem jest w temp. poniżej -40 stopni Celsjusza. Dzięki temu zapobiega się gromadzeniu bakterii i mikroorganizmów, jakie mogłyby wpłynąć na powstawanie pleśni. Następnym krokiem jest skorzystanie z próżni średniej, gdzie dochodzi do parowania wody. Żywność znajduje się w tym miejscu, przy czym dostarczane jest też ciepło, jakie ma za zadanie podtrzymywać sublimację i wymrażać parę wodną. Po tych etapach otrzymywana jest żywność liofilizowana. Okazuje się, że proces może obejmować wiele produktów, jednak muszą one posiadać w składzie tłuszcz, węglowodany lub białko.
Warto zauważyć, że gotowe dania liofilozowane są gotowe do spożycia w kilka chwil, wystarczy jedynie zalać je gorącą wodą. Takie rozwiązanie ma wiele plusów. Nie zapominajmy o tym, że jedzenie zachowuje swoje właściwości odżywcze i dostarcza energii każdemu turyści. Pełnowartościowy posiłek w trakcie wspinaczki górskiej jest niezbędny, dlatego postawmy na sprawdzone sposoby pozyskiwania składników odżywczych. Liofilizaty są bardzo lekkie i nie zajmują wiele miejsca w plecaku. Odznaczają się niską wagą, jaka obejmuje zazwyczaj do 10 procent wagi początkowej. Ponadto, żywność liofilizowana bazuje na długim terminie przydatności do spożycia i odznacza się trwałością.
Torebki z żywnością są szczelnie zamknięte i nie zawierają konserwantów. Jednocześnie cieszyć się możemy pełnią aromatu i smaku jedzenia, przyrządzając je szybko w dowolnym momencie.